Tradycyjny Schabowy

TRADYCYJNY SCHABOWY

PYSZNY, KRUCHY I SOCZYSTY


SKŁADNIKI

  • 600 g schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Odciąć białą otoczkę po zewnętrznej części mięsa. Pokroić na plastry każdy po ok. 2 cm każdy. Położyć na desce oprószyć solą z każdej strony i roztłuc na cienkie filety (mogą wyjść duże). Do rozbicia mięsa użyć specjalnego tłuczka z metalowym obiciem z wytłoczoną krateczką. Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie w roztrzepany jajku z papryką słodką, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć partiami, na większym ogniu, po 3 minuty z każdej strony do zarumienienia.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki, wszelkiego rodzaju kasze lub ryż

Czy wiesz, że…

Kupując mięso można poprosić o pokrojenie schabu i wystekowanie (rozbicie) w maszynie.

Aby nie przedziurawić mięsa i uniknąć jego rozpryskiwaniu podczas rozbijania należny zastosować  folię do żywności.

k

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii kotlety, papryka, przyprawy, schabowe, smażone i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *