Jak poradzić sobie z przypalonym garnkiem

Jednym ze sposobów jest użycie soli. Należy posypać przypalone dno grubo jej warstwą i polać odrobiną wody, zostawić na kilka godzin, następnie czyścić za pomocą zmywaka. Często cały sposób należy powtórzyć.

Innym sposobem jest gotowanie wody z solą przez kilka minut.

Podobnie czyści się garnek za pomocą sody oczyszczonej, nie należy stosować do czyszczenia garnków aluminiowych.

W przypalonym garnku można także gotować ryż w torebce przez kilkanaście minus na wolnym ogniu. Jeżeli przypalenie jest większe czynność należy powtórzyć.

Warto wykorzystać colę, którą gotuje się przez kilkanaście minut w przypalonym garnku. Daje porównywalny efekt co dobre detergenty. Na koniec garnek powinno się doczyścić zwykłym zmywakiem.

Przypalony garnek_1

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *