Jak gotować jajka

Czas gotowania jajek liczy się od momentu zagotowania wody. Długość gotowania decyduje o efekcie: możemy mieć jajka na miękko, półmiękko lub na twardo. Jajka na miękko należy gotować od 2 do 4 minut (w zależności od wielkości jajka), na półmiękko do 6 minut, na twardo od 8 do 10 minut. Garnek do gotowania powinien pomieścić wszystkie jajka na dnie. Aby skorupki nie pękały podczas gotowani, a jajka łatwiej się obierały wodę należy posolić. Przygotowane i umyte wcześniej jajka kładziemy łyżeczką do gotującej się wody.

jajko na miękko

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii jajka i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *