Zupa gulaszowa z łopatki

ZUPA GULASZOWA Z ŁOPATKI

ZUPA GULASZOWA Z ŁOPATKI


SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 kolorowe papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

PRZYGOTOWANIE

Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Doprawić słodką i ostrą papryką. Skropić obficie oliwą z oliwek. Przygotować warzywa – cebulę obierać i posiekać. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę. Do garnka o dodać pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmażyć na mocnym ogniu przez 3-5 minut. Następnie do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Wlać do garnka bulion, zamieszać, przykryć i gotować na średnim ogniu przez około 60 minut. Do zupy dodać wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była za bardzo gęsta, dolać nieco wody. Zupę gotować dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę podawać z natką pietruszki.

ZUPA GULASZOWA Z ŁOPATKI

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii cebula, papryka, przyprawy, ziemniaki, zioła, łopatka i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *