Domowy Rosół

DOMOWY ROSÓŁ


SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (zagrodowy)
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2-3 l wody
  • włoszczyzna: por, seler, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, natka z pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • makaron nitki

PRZYGOTOWANIE

Cebule obrać i przekroić na pół, upiec na patelni bez tłuszczu lub opalić nad gazem. Mięso włożyć do garnka. Dodać obraną, umyta i pokrojoną włoszczyznę oraz opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Dołożyć kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziela angielskie. Posolić. Powoli podgrzewać, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkukrotnie zdjąć łyżką powstającą na powierzchni pianę. Rosołek gotować na maleńkim ogniu 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie. Zupę podawać gorącą z makaronem niteczki.

Czy wiesz, że…

Do gotowania rosołu i innych zup wykorzystujemy liście laurowe w całości. Po wyjęciu z opakowania najlepiej przechowywać je w hermetycznych pojemnikach z dala od światła, wówczas zachowają smak i aromat do 2 lat.

rosół

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii cebula, kurczak, przyprawy, zioła, zupa i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *