Kopytka

KOPYTKA 

TRADYCYJNE KLUSKI Z ZIEMNIAKÓW 


SKŁADNIKI

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Ugotować i wystudzić ziemniaki. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mielenia. Przemielone ziemniaki włożyć do miski, podzielić na cztery i wyjąc jedną część. W puste miejsce nasypać maki pszennej. Przy 1 kg ziemniaków powinno się zmieścić koło 2 szklanek mąki. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i zagnieść ciasto. Z  otrzymanego ciasta formować wałki, delikatnie uklepać palcami. Nożem odcinać ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minut. Kluski wyjmować łyżką cedzakową. 

PROPOZYCJA PODANIA

Kopytka można podawać z cukrem, sosem lub jako dodatek do mięs.

Kopytka

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii gotowane, jajka i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *