Biały puch

BIAŁY PUCH 1

BIAŁY PUCH 


SKŁADNIKI 

  • herbatniki – 300 gramów
  • kostka do pieczenia – 125 gramów
  • mleczna czekolada – 1 opakowanie
  • biała czekolada – 3 opakowania
  • śmietana 36% – 600 mililitrów
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżki
  • wiórki czekoladowe – 1 opakowanie

PRZYGOTOWANIE

SPÓD:  Margarynę rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.  Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

WIERZCH: Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.  Gotowe udekoruj wiórkami czekolady.

BIAŁY PUCH 2

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii bez pieczenia, ciasto, słodkie, słodkości, torcik, z czekoladą i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *