ZUPA GULASZOWA Z ŁOPATKI
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 kolorowe papryki
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE
Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Doprawić słodką i ostrą papryką. Skropić obficie oliwą z oliwek. Przygotować warzywa – cebulę obierać i posiekać. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę. Do garnka o dodać pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmażyć na mocnym ogniu przez 3-5 minut. Następnie do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Wlać do garnka bulion, zamieszać, przykryć i gotować na średnim ogniu przez około 60 minut. Do zupy dodać wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była za bardzo gęsta, dolać nieco wody. Zupę gotować dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę podawać z natką pietruszki.