Pieprz

pieprzPIEPRZ w kuchni stosujemy różne jego rodzaje. Wszystkie pozyskiwane s z tej samej rośliny i poddawane fermentacji, marynowaniu i suszeniu.

PIEPRZ CZARNY jest najpopularniejszy i najczęściej stosowany, ma aromatyczny, palący smak. Najlepiej smakuje bezpośrednio po zmieleniu.

PIEPRZ BIAŁY powstaje na skutek fermentacji dojrzałych ziaren, a następnie pozbycia się zewnętrznej warstwy. Środek ziarna jest suszony. Ma on delikatny smak, idealnie pasuje do ryb, białych mięs i sosów.

PIEPRZ ZIELONY to ususzone, niedojrzałe ziarna rośliny pieprzowej. Ze względu na słodkawy, delikatny smak stosowany jest przeważnie do ryb, sosów i zup.

Pieprz wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. 

pieprz 1

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii przyprawy, zioła i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *