ZIELE ANGIELSKIE jako przyprawę pierwsi docenili Anglicy dzięki mieszance zapachowej i smakowej. Dodajemy je do zup, gulaszu, bigosu i wszelkich dań mięsnych. Ziele angielskie zawiera witaminy A i C oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, potas i mangan. Dodatkowo ma właściwości antyseptyczne i odkażające, reguluje trawienia i może wzmagać apetyt.
Podobno jedna z ulubionych przypraw Azteków. Europejczycy przywieźli je od nich w XVI wieku.
Informacje o Brzoza Gotuje
Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
przyprawy,
zioła i oznaczony tagami
przyprawy,
ziele angielskie,
zioła. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.