WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKIEM I CEBULKĄ
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 1 jabłko
- sól i pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Wątróbkę myjemy i zalewamy mlekiem, zostawiamy na około godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Obrane jabłko kroimy w ósemki lub szesnastki. Zamiast jabłka może być gruszka, a do tego możecie dodać pieczarki, fajnie smakują w tym daniu. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Dokładamy wątróbkę, obsmażam i doprawiam solą i pieprzem. W przypadku wątróbki innej niż drobiowa sól należy dodać pod koniec smażenia, wtedy nie będzie twarda. Wątróbkę smażę, aż będzie rumiana, następnie dodaję jabłko i słodką paprykę do smaku.