TYMIANEK charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Nadaje się do potraw mięsnych, warzywnych i rybnych. Polecany jako idealny składnik pasztetów oraz farszów, świetnie smakuje w sałatkach. Istnieje ponad 100 odmian tymianku, jednak w kuchni używana jest jedynie odmiana ogrodowa i cytrynowa.
Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Wiele gatunków można znaleźć w południowej Europie, zachodniej Azji i północnej Afryce.
Informacje o Brzoza Gotuje
Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
przyprawy,
zioła i oznaczony tagami
przyprawy,
tymianek,
zioła. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.