PULPETY W SOSIE MUSZTARDOWYM ZE SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI
- 50 dag mięsa mielonego (wieprzowe, ale inne, też jest dobre)
- mała cebula
- jajko
- kajzerka (lub bułka tarta)
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
- 1/2 l bulionu
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka musztardy
- zielona cebulka lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę (lub bułkę tartą lekko zwilżoną wodą) , zmiażdżony czosnek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy z doprawionego mięsa kule dowolnej wielkości. Obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety (powinny być przykryte nim – jeśli trzeba dolewamy wody), gotujemy ok. 15 minut.
Śmietankę mieszamy dokładnie z mąką i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut.
Przed podaniem, posypujemy danie cebulką lub szczypiorkiem.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki, ryż lub kasza