Pasztet z mięsa z rosołu

PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU

MIĘKKI, KREMOWY I DELIKATNY


SKŁADNIKI

  • 1,2 kg ugotowanego mięsa z rosołu bez kości (u mnie kurczak i łopatka)
  • 4-5 marchwi z rosołu, może być też pietruszka
  • 3 cebule
  • 4-5 jajek
  • 2 bułki kajzerki lub bezglutenowe bułki
  • opcja to dodatkowo 10 łyżek oleju kokosowego, smalcu kokosowego, smalcu zwierzęcego lub oleju, może być też masło klarowane 
  • 2 łyżeczki soli
  •  ½ łyżeczki czarny pieprz
  • 2/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej

PRZYGOTOWANIE

Cebule obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na złoto. Mięso z rosołu (bez kości) zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mięsa razem w marchewką, pietruszką, usmażoną cebulą oraz namoczonymi i odciśniętymi kajzerkami. Przełożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz i mieloną gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Dodać tłuszcz – suchy pasztet to kiepski pasztet. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i obsypać bułką (osoby na diecie bezglutenowej wybierają bułkę bezglutenową). Przełożyć pasztet i wyrównać, ozdobić dowolnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Pasztet należy wystudzić.

PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii gotowane, kurczak, mięso, pasztet, pieczone, przyprawy, warzywa, łopatka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *