Nalewka z czarnego bzu NA ŁAMANIE W KOŚCIACH

Glass of fresh elderberry syrup with ingredientsNalewka z czarnego bzu ma właściwości przeciwbólowe, pomaga na łamanie w kościach, nerwobóle i migreny. Działa ona również napotnie. Owoce bzu są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C oraz silnych antyutleniaczy.

Nalewkę robimy z 1,5 kg  wyłącznie dojrzałych owoców bzu. Mają one czarno-fioletowy kolor i są miękkie. Umyte, wysypujemy do garnka i zalewamy 3,5 litra wody. Zagotowujemy i następnie odcedzamy. Dosypujemy 2 kg cukru. Po wystudzeniu należy dodać litr spirytusu i 50 g kwasku cytrynowego.  Mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka powinna stać co najmniej 2 miesiące.

Nalewkę pijamy kieliszek (30 ml) raz dziennie.

NALEWKA Z CZARNEGO BZU

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii czarny bez, nalewka i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *