Naleśniki – jak zrobić?

NALEŚNIKI – JAK ZROBIĆ?


SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę. Czym różni się mój przepis na naleśniki od innych? Tym, że do ciasta nie dodaje się oleju, a zwykłą wodę wymienia się na gazowaną,

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubić z solą. Dodać przesianą mąkę oraz wodę gazowaną i mleko. Trzepaczką lub mikserem połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno spływać z łyżki, jednocześnie zostając na jej grzbiecie. Naleśniki najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym – chociaż osobiście smażę je na oliwie.

Czy wiesz, że…

Dzięki dodaniu do naleśników wody gazowanej będą bardziej delikatne i puszyste.

Do naleśników można dodać łyżeczkę cukru, wówczas będą w wersji na słodko.

Nalesnik 1naleśniki 2Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasto, naleśniki, smażone i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *