NALEŚNIKI – JAK ZROBIĆ?
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę. Czym różni się mój przepis na naleśniki od innych? Tym, że do ciasta nie dodaje się oleju, a zwykłą wodę wymienia się na gazowaną,
PRZYGOTOWANIE
Jajka ubić z solą. Dodać przesianą mąkę oraz wodę gazowaną i mleko. Trzepaczką lub mikserem połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno spływać z łyżki, jednocześnie zostając na jej grzbiecie. Naleśniki najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym – chociaż osobiście smażę je na oliwie.
Czy wiesz, że…
Dzięki dodaniu do naleśników wody gazowanej będą bardziej delikatne i puszyste.
Do naleśników można dodać łyżeczkę cukru, wówczas będą w wersji na słodko.