MIĘTA jest bardzo łatwa w uprawianiu. Jej liście zawierają białka i węglowodany oraz wapno, fosfor, żelazo i magnez. Mięta zielona zwana również miętą pieprzową jest bogata w witaminy A oraz B3. Świeżą lub suszoną miętę można dodawać do sałatek, ryb, farszu mięsnego i twarogowego.
Dziko występuje prawie w całej Europie, w Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie i Syberii. W wersji ogrodowej zaczęto uprawiać ją w Anglii.
Informacje o Brzoza Gotuje
Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
przyprawy,
zioła i oznaczony tagami
mięta,
przyprawa,
przyprawy,
zioła. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.