Kurczak curry z warzywami

KURCZAK CURRY Z WARZYWAMI 


SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka 
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • sól
  • warzywa na patelnię (np.: chińskie)
 

PRZYGOTOWANIE

Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę. Posypać je przyprawą curry, aby pokryła całe mięso. Włożyć do miski. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać i wymieszać z kurczakiem. Odstawić na ok. 15 minut do lodówki.

W tym czasie na rozgrzanej patelni smażyć mieszankę warzyw chińskich. 

Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni ostrożnie, aby nie przypalić curry. Gdy poczuje się intensywny zapach dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Zmniejszyć gaz, wlać jogurt i mocno mieszać. Dodać wcześniej podsmażone warzywa. Wszystko wymieszać, podgrzać jeszcze przez chwilę. Potrawa będzie gotowa, gdy sos zgęstnieje.

PROPOZYCJA PODANIA

 ziemniaki, ryż 

kurczak curry Z WARZYWAMI

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii filet, kurczak, przyprawy, smażone, w sosie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *