KOPYTKA
TRADYCYJNE KLUSKI Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Ugotować i wystudzić ziemniaki. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mielenia. Przemielone ziemniaki włożyć do miski, podzielić na cztery i wyjąc jedną część. W puste miejsce nasypać maki pszennej. Przy 1 kg ziemniaków powinno się zmieścić koło 2 szklanek mąki. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i zagnieść ciasto. Z otrzymanego ciasta formować wałki, delikatnie uklepać palcami. Nożem odcinać ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minut. Kluski wyjmować łyżką cedzakową.
PROPOZYCJA PODANIA
Kopytka można podawać z cukrem, sosem lub jako dodatek do mięs.
Smacznego!