KOLENDRA pachnie najintensywniej, gdy się ją zmiele lub zmiażdży jej ziarna. Jest popularną przyprawą w kuchni indyjskiej. Można nią przyprawiać baraninę, wieprzowinę, dziczyznę, pasztety i sosy oraz jajka. Podkreśla smak śledzi marynowanych w zalewie z jej dodatkiem. Działa leczniczo na bóle i stany zapalne, koi podrażnienia układu pokarmowego i wspomaga trawienie.
Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, ale uprawia się ją od dawna w Azji.
Informacje o Brzoza Gotuje
Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
przyprawy,
zioła i oznaczony tagami
kolendra,
przyprawy,
zioła. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.