CIASTO GAGARIN
W NOWEJ ODSŁONIE
SKŁADNIKI
- 250 g margaryny
- 340 g mąki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie kiślu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce z zalewy (u mnie ananasy i brzoskwinie)
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka oraz 50 g cukru i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać 200 g cukru i dalej ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Formę posmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć warstwę jasnego ciasta, na to brzoskwinie i ananasy odsączone z zalewy. Nakryć ciastem z dodatkiem kakao, a następnie ubitą pianą z kisielem. Położyć ponownie owoce, a na wierzch ostatnią, białą część ciasta. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Czy wiesz, że…
Do ciasta można dodać dowolne owoce. Pysznie smakuje ze śliwkami z kompotu.