Ciasto Gagarin w nowej odsłonie

CIASTO GAGARIN 

W NOWEJ ODSŁONIE  


SKŁADNIKI 

  • 250 g margaryny
  • 340 g mąki
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie kiślu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce z zalewy (u mnie ananasy i brzoskwinie)

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka oraz 50 g cukru i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao.  Białka ubić na sztywną pianę, wsypać 200 g cukru i dalej ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Formę posmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć warstwę jasnego ciasta, na to brzoskwinie i ananasy odsączone z zalewy. Nakryć ciastem z dodatkiem kakao, a następnie ubitą pianą z kisielem. Położyć ponownie owoce, a na wierzch ostatnią, białą część ciasta. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Czy wiesz, że…

Do ciasta można dodać dowolne owoce. Pysznie smakuje ze śliwkami z kompotu.

DSC00005

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasto, owoce, pieczone i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *