Ciasto czekoladowe na oranżadzie

CIASTO CZEKOLADOWE NA ORANŻADZIE 

PUSZYSTE  I BANALNIE PROSTE 


SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka oranżady
  • kilka pokruszonych herbatników

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem. Do miski zrobić jajka, wlać rozpuszczone masło, oranżadę i wszystko zmiksować. Następnie miksując dodawać zmieszane poprzednio suche składniki. Do masy dołożyć pokruszone herbatniki i wymieszać szpatułką. Tortownicę wysmarować masłem i napełnić masą. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 50 minut (góra-dół). Ciasto po upieczeniu polać masą czekoladową.

Czy wiesz, że…

Oranżadę można zastąpić dowolnym napojem gazowanym np.: pepsi lub spritem.

PROPOZYCJA PODANIA

czekoladowe mini

czekoladowe kawałek

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasto, pieczone, słodkie, słodkości, torcik, z czekoladą i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *