BIAŁY PUCH
SKŁADNIKI
- herbatniki – 300 gramów
- kostka do pieczenia – 125 gramów
- mleczna czekolada – 1 opakowanie
- biała czekolada – 3 opakowania
- śmietana 36% – 600 mililitrów
- cukier puder – 2 łyżki
- żelatyna – 2 łyżki
- wiórki czekoladowe – 1 opakowanie
PRZYGOTOWANIE
SPÓD: Margarynę rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
WIERZCH: Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało. Gotowe udekoruj wiórkami czekolady.