Pulpety w sosie musztardowym ze szczypiorkiem

 

2a

PULPETY W SOSIE MUSZTARDOWYM ZE SZCZYPIORKIEM 


SKŁADNIKI 

  • 50 dag mięsa mielonego (wieprzowe, ale inne, też jest dobre)
  • mała cebula
  • jajko
  • kajzerka (lub bułka tarta)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
SOS MUSZTARDOWY
  • 1/2 l bulionu
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • zielona cebulka lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE 

Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę (lub bułkę tartą lekko zwilżoną wodą) , zmiażdżony czosnek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy z doprawionego mięsa kule dowolnej wielkości. Obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano.

Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety (powinny być przykryte nim – jeśli trzeba dolewamy wody), gotujemy ok. 15 minut.

Śmietankę mieszamy dokładnie z mąką i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut.

Przed podaniem, posypujemy danie cebulką lub szczypiorkiem.

PROPOZYCJA PODANIA 

ziemniaki, ryż lub kasza

2b

Bon Appetit! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii cebula, jajka, kotlety, mielone, mięso, pulpety, smażone, sos, w sosie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *