CIASTO CZEKOLADOWE NA ORANŻADZIE
PUSZYSTE I BANALNIE PROSTE
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka oranżady
- kilka pokruszonych herbatników
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem. Do miski zrobić jajka, wlać rozpuszczone masło, oranżadę i wszystko zmiksować. Następnie miksując dodawać zmieszane poprzednio suche składniki. Do masy dołożyć pokruszone herbatniki i wymieszać szpatułką. Tortownicę wysmarować masłem i napełnić masą. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 50 minut (góra-dół). Ciasto po upieczeniu polać masą czekoladową.
Czy wiesz, że…
Oranżadę można zastąpić dowolnym napojem gazowanym np.: pepsi lub spritem.
PROPOZYCJA PODANIA
Smacznego!