PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU
MIĘKKI, KREMOWY I DELIKATNY
SKŁADNIKI
- 1,2 kg ugotowanego mięsa z rosołu bez kości (u mnie kurczak i łopatka)
- 4-5 marchwi z rosołu, może być też pietruszka
- 3 cebule
- 4-5 jajek
- 2 bułki kajzerki lub bezglutenowe bułki
- opcja to dodatkowo 10 łyżek oleju kokosowego, smalcu kokosowego, smalcu zwierzęcego lub oleju, może być też masło klarowane
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarny pieprz
- 2/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej
PRZYGOTOWANIE
Cebule obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na złoto. Mięso z rosołu (bez kości) zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mięsa razem w marchewką, pietruszką, usmażoną cebulą oraz namoczonymi i odciśniętymi kajzerkami. Przełożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz i mieloną gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Dodać tłuszcz – suchy pasztet to kiepski pasztet. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i obsypać bułką (osoby na diecie bezglutenowej wybierają bułkę bezglutenową). Przełożyć pasztet i wyrównać, ozdobić dowolnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Pasztet należy wystudzić.