TRADYCYJNY SCHABOWY
PYSZNY, KRUCHY I SOCZYSTY
SKŁADNIKI
- 600 g schabu bez kości
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Odciąć białą otoczkę po zewnętrznej części mięsa. Pokroić na plastry każdy po ok. 2 cm każdy. Położyć na desce oprószyć solą z każdej strony i roztłuc na cienkie filety (mogą wyjść duże). Do rozbicia mięsa użyć specjalnego tłuczka z metalowym obiciem z wytłoczoną krateczką. Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie w roztrzepany jajku z papryką słodką, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć partiami, na większym ogniu, po 3 minuty z każdej strony do zarumienienia.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki, wszelkiego rodzaju kasze lub ryż
Czy wiesz, że…
Kupując mięso można poprosić o pokrojenie schabu i wystekowanie (rozbicie) w maszynie.
Aby nie przedziurawić mięsa i uniknąć jego rozpryskiwaniu podczas rozbijania należny zastosować folię do żywności.
Smacznego!