Pomidorowa

ZUPA POMIDOROWA


SKŁADNIKI

  • mięso  (u mnie 0,5 kg łopatki) 
  • włoszczyzna (3-4 marchewki, 2 pietruszka, kawałeczek pora, pół selera, przypieczona cebula)
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • 2-3 litry wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietany 18% (do zup i sosów)
  • sól 
  • makaron świderki 

PRZYGOTOWANIE

Cebule obrać i przekroić na pół, upiec na patelni bez tłuszczu lub opalić nad gazem. Mięso włożyć do garnka. Dodać obraną, umyta i pokrojoną włoszczyznę oraz opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Dołożyć kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziela angielskie. Posolić. Powoli podgrzewać, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkukrotnie zdjąć łyżką powstającą na powierzchni pianę.  Gdy mięso będzie miękkie, wlać kilka łyżek rosołu do wysokiego naczynie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dodać do zupy. pogotować przez kilka minut. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, dodać do niej kilka łyżek zupy. Dokładnie wymieszać i powili połączyć z zupą. Całość delikatnie podgrzać.

PROPOZYCJA PODANIA

makaron świderki lub ryż

Czy wiesz, że…

Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać 250 ml gotowego przecieru pomidorowego – passaty pomidorowej z kartonika lub butelki.

p

Smacznego! :)

Informacje o Brzoza Gotuje

Brzoza Gotuje to portal kulinarny dla początkujących i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz inspiracji, nowych przepisów, ciekawych pomysłów, dań na każdą okazję – tutaj znajdziesz to wszystko i jeszcze więcej. Przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne.
Ten wpis został opublikowany w kategorii cebula, przyprawy, zupa, łopatka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *