ZUPA POMIDOROWA
SKŁADNIKI
- mięso (u mnie 0,5 kg łopatki)
- włoszczyzna (3-4 marchewki, 2 pietruszka, kawałeczek pora, pół selera, przypieczona cebula)
- 2 liście laurowe
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- 2-3 litry wody
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietany 18% (do zup i sosów)
- sól
- makaron świderki
PRZYGOTOWANIE
Cebule obrać i przekroić na pół, upiec na patelni bez tłuszczu lub opalić nad gazem. Mięso włożyć do garnka. Dodać obraną, umyta i pokrojoną włoszczyznę oraz opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Dołożyć kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziela angielskie. Posolić. Powoli podgrzewać, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkukrotnie zdjąć łyżką powstającą na powierzchni pianę. Gdy mięso będzie miękkie, wlać kilka łyżek rosołu do wysokiego naczynie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dodać do zupy. pogotować przez kilka minut. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, dodać do niej kilka łyżek zupy. Dokładnie wymieszać i powili połączyć z zupą. Całość delikatnie podgrzać.
PROPOZYCJA PODANIA
makaron świderki lub ryż
Czy wiesz, że…
Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać 250 ml gotowego przecieru pomidorowego – passaty pomidorowej z kartonika lub butelki.
Smacznego!