FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY W SOSIE SZPINAKOWYM
SKŁADNIKI
- 400 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
- 2 plasterki cienko pokrojonego boczku
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 ząbka czosnku
- 100 g szpinaku
- 80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%
- 40 g sera gorgonzola
- po 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
Filety doprawić solą i pieprzem, nasmarować startym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 35 minut.
Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć starty czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę oraz ser i mieszać ,aż ser się rozpuści. Posypać mąkami, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia, doprawić gałką muszkatołową.
Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
Na upieczonego kurczaka wyłożyć sos szpinakowy, posypać zrumienionym boczkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.