DOMOWY ROSÓŁ
SKŁADNIKI
- 1 kurczak (zagrodowy)
- 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2-3 l wody
- włoszczyzna: por, seler, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, natka z pietruszki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- makaron nitki
PRZYGOTOWANIE
Cebule obrać i przekroić na pół, upiec na patelni bez tłuszczu lub opalić nad gazem. Mięso włożyć do garnka. Dodać obraną, umyta i pokrojoną włoszczyznę oraz opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Dołożyć kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziela angielskie. Posolić. Powoli podgrzewać, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkukrotnie zdjąć łyżką powstającą na powierzchni pianę. Rosołek gotować na maleńkim ogniu 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie. Zupę podawać gorącą z makaronem niteczki.
Czy wiesz, że…
Do gotowania rosołu i innych zup wykorzystujemy liście laurowe w całości. Po wyjęciu z opakowania najlepiej przechowywać je w hermetycznych pojemnikach z dala od światła, wówczas zachowają smak i aromat do 2 lat.
Smacznego!